Πρόβατο Φυλής Σερρών

Το Σερραϊκό πρόβατο ανήκει στα στενόουρα ομοιόμαλλα πρόβατα και εκτρέφεται κυρίως στην πεδιάδα των Σερρών, αλλά βρίσκεται και σε άλλες περιοχές των γειτονικών νομών.

Περιεχόμενα

1 - Εισαγωγή

2 - Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

3 - Αποδόσεις

4 - Αναπαραγωγή

 

Εισαγωγή


Είναι «σκληρό» πρόβατο, διαθέτει αξιοσημείωτη ικανότητα προσαρμογής σε μεγάλο εύρος περιβαλλοντικών συνθηκών και είναι κατάλληλο τόσο για εντατική, όσο και για ποιμενική εκτροφή.

 

Η καταγωγή της φυλής είναι αδιευκρίνιστη αλλά πιθανόν να προέρχεται από διασταυρώσεις προβάτων του κλάδου Tsigaia. Την παρομοιάζουν με τη φυλή Skottish Blackface με τη διαφορά ότι η φυλή Σερρών έχει λεπτότερο μαλλί που η ποιότητά του ομοιάζει περισσότερο με αυτήν της Βρεταννικής φυλής Down.

 

 

 

 Μορφολογικά Χαρακτηριστικά


Το Σερραϊκό πρόβατο έίναι ζώο μακρύγραμμο με ισχυρή ιδιοσυστασία. Το ύψος ακρωμίου για τις προβατίνες είναι 65-70 cm και για τους κριούς: 70-75 cm.

Το σωματικό βάρος είναι για τα θηλυκά 55-65 kg και για τους κριούς 65-90 kg. Στρυμώνας

Οι προβατίνες είναι ακέρατες και οι κριοί φέρουν ανεπτυγμένα ελικοειδή κέρατα.

Ο χρωματισμός είναι λευκός με μαύρες κηλίδες ή στίγματα στο κεφάλι και τα άκρα (καραμπάσικα) ή λευκός με μαύρο κεφάλη και άκρα. Τα καραμπάσικα θεωρούνται από τους παραγωγούς ως τα πιο παραγωγικά.

Ο μαστός των προβατίνων είναι καλά αναπτυγμένος, με μικρή παραλλακτικότητα στο σχήμα, στο μέγεθος, καθώς και στο μήκος των θηλών. Το Σερραϊκό πρόβατο είναι πολύ κατάλληλο για την μηχανική άμελξη.

 

Αποδόσεις


Η γαλακτοπαραγωγή του προβάτου Σερρών, με το πέρασμα των χρόνων, τη βελτίωση των συνθηκών εκτροφής των προβάτων και την καλύτερη επιλογή εκ μέρους των εκτροφέων κυμαίνεται από 110-200 κιλά.

Όσον αφορά το κρέας, είναι πρώιμη και εύκολα παχυνόμενη φυλή και παράγονται άριστοι αμνοί γάλακτος. Το ζων βάρος του αρνιού στη γέννηση είναι 4 kg και στους δύο μήνες φθάνει τα 19-22 kg.

Τα πρόβατα της φυλής Σερρών έχουν έριο ομοιόμαλλο αλλά από τα πλέον αδρά ελληνικά ρούντα. Η παραγωγή μαλλιού κατά κουρά και προβατίνα είναι 1,25-2,0 kg, με απόδοση σε καθαρό μαλλί 62%.

Πρόβατα Σερρών

 

Αναπαραγωγή


Οι αμνάδες της φυλής Σερρών εμφανίζουν οίστρο από την ηλικία των 10 μηνών και στην ηλικία Το πρόβατο του Στρυμονικούτων δεκατεσσάρων μηνών το 84% έχει εμφανίσει οίστρο. Τα υπόλοιπα ζώα εμφανίζουν οίστρο την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο.

Ο πρώτος τοκετός γίνεται σε ηλικία 14-17 μηνών (75%) ή 2 ετών (25%). Με καλή διατροφή παρουσιάζεται πρωίμιση της αναπαραγωγής στην ηλικία των 8-9 μηνών. Η εποχή τοκετών είναι τους μήνες Νοέμβριο-Μάρτιο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των τοκετών παρουσιάζεται από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Η πολυδυμία είναι 1,35 και μπορεί να αυξηθεί σε βελτιωμένες συνθήκες εκτροφής έως 1,45.

Οι μονόδυμοι τοκετοί φθάνουν το 55%, οι δίδυμοι το 45% και οι τρίδυμοι τοκετοί το 3%.

 

 

Διαβάστε Επίσης: Το Πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης του πρόβατου φυλής Σερρών